Month: February 2023

Falja – E Diela e të Lidhurit të Djathit

Falja – E Diela e të Lidhurit të Djathit Falja

Falja (E Diela e të Lidhurit të Djathit) – Atë Aleksandër Shmeman Tanimë kemi mbërritur në ditët e fundit para fillimit të Kreshmës. Dy nga ditët e javës së të Lidhurit të Mishit, e cila i paraprin të “Dielës së Faljes”, domethënë e mërkura dhe e premtja, janë veçuar si ditë të plota “kreshme”. Në […]

Të falësh nuk do të thotë të harrosh…

Të falësh nuk do të thotë të harrosh… Të falësh

Të falësh nuk do të thotë të harrosh…  Atë Haralampos Papadopoulos Sot është dita e faljes. Tanimë kemi hyrë në periudhën e Kreshmës. Kësisoj, do të kishte qenë mirë të sqaronim një herë e mirë disa gjëra. Pa dyshim, vetë Krishti na kërkon të falim. Falja është mënyrë jetese, madje mënyrë jetese eskatologjike. Çfarë do […]

The Most-holy Theotokos –  10 Quotes from the Church Fathers

The Most-holy Theotokos –  10 Quotes from the Church Fathers The Most-holy Theotokos

The Most-holy Theotokos –  10 Quotes from the Church Fathers I have been amazed that some are utterly in doubt as to whether or not the Holy Virgin is able to be called the Mother of God. For if our Lord Jesus Christ is God, how should the Holy Virgin who bore him not be […]

Kthimi nga mërgimi – E Diela e Djalit Plëngprishës

Kthimi nga mërgimi – E Diela e Djalit Plëngprishës Djalit Plëngprishës

Të dielën e tretë të parapërgatitjes për Kreshmën e madhe dëgjojmë shëmbëlltyrën e Djalit Plëngprishës (Lk. 15:11-32). Kjo shëmbëlltyrë, së bashku me himnet e kësaj dite, na e paraqesin pendimin si kthimin e dikujt nga mërgimi. Na thuhet se djali plëngprishës kishte shkuar në një vend të largët dhe atje kishte shpenzuar gjithçka kishte pasur. Në […]

Triodi i Shenjtë: Rrugëtim drejt Pashkës

Triodi i Shenjtë: Rrugëtim drejt Pashkës Triodi

Qëllimi i Kishës sonë të shenjtë është të ftojë çdo njeri drejt shpëtimit, duke i siguruar atij të gjitha mjetet e domosdoshme për të bërë të mundur këtë shpëtim. Ajo, si një nënë e dhembshur, u dhuron mundësi të pafundme bijve të saj, që t’i tërheqë ata drejt vetes dhe t’i shpëtojë. Një mundësi e […]

Përulësia – Atë Aleksandër Shmeman

Përulësia – Atë Aleksandër Shmeman Përulësia

Përulësia: E Diela e Tagrambledhësit dhe e Fariseut – Atë Aleksandër Shmeman E Diela pasardhëse është quajtur: “E Diela e Tagrambledhësit dhe e Fariseut”. Në vigjilje të kësaj të kremteje, në Mbrëmësoren e së shtunës, shfaqet për herë të parë libri liturgjik i periudhës së kreshmës, domethënë libri i Triodit. Kësisoj, himnet e këtij libri […]

Humility: Sunday of the Publican and Pharisee

Humility: Sunday of the Publican and Pharisee Humility

Humility: Sunday of the Publican and Pharisee – Fr. Alexander Schmemann The next Sunday [after Zaccheus Sunday] is called the “Sunday of the Publican and the Pharisee.” On the eve of this day, on Saturday at Vespers, the liturgical book of the Lenten season– the Triodion— makes its first appearance, and texts from it are added to the […]

The miracle is performed only when one believes it

The miracle is performed only when one believes it The miracle

The miracle is performed only when one believes it – Saint Luke the Physician of Simferopol Every time before Christ healed someone, He asked that person if he believed. And only if he believed, He perform the miracle. Every time a miracle occurs, the Holy Spirit acts, and for someone to receive the Holy Spirit, an open heart […]