Month: December 2022

Herodi nuk e duron dot dritën – Atë Haralampos Papadopoulos

Herodi nuk e duron dot dritën – Atë Haralampos Papadopoulos Herodi

Herodi nuk e duron dot dritën. Nëse Herodi do të shihej vetëm si person historik, atëherë figura e tij nuk do të kishte asgjë për të na thënë veç faktit se dikur paska ekzistuar një njeri i lig. Por, nëse Herodi do ta shihej si një pikë kyç për të kuptuar më në thellësi veten […]

Të gjitha u bënë një – Shën Joan Gojarti

Të gjitha u bënë një – Shën Joan Gojarti Të gjitha

Çfarë të të blatojmë, o Krisht, që u duke mbi dhé si njeri për ne. Se çdo krijesë përhirime të blaton: Engjëjt, himnin; qiejt, yllin; Dijetarët, dhuratat; barinjtë, çudinë; dheu, shpellën; shkretëtira, grazhdin, ndërsa ne, Nënën Virgjëreshë. O Perëndi i parajetshëm, mëshirona. Vargëzim i vetëmelodishëm i Mbrëmësores së Krishtlindjes (Ting. II). Ejani, pra, të kremtojmë! Ejani të dëfrejmë. […]

Qielli i përgjigjet barbarizmit me pafajësi…

Qielli i përgjigjet barbarizmit me pafajësi… Qielli

Qielli i përgjigjet barbarizmit me pafajësi… – Atë Haralambos Papadopoulos Në kundërshti me të gjithë ata që deshën një Perëndi të fuqishëm, nënshtrues, të frikshëm dhe kërcënues, ai vjen në historinë e njerëzimit si një foshnjë e pambrojtur, e cenueshme dhe e pafuqishme. Kështu, pra, shfaqet ai që nuk dëshiron të frikësojë, të nënshtrojë dhe […]

Sot ka “lidhur Dhembshuria” – Atë Haralampos Papadopoulos

Sot ka “lidhur Dhembshuria” – Atë Haralampos Papadopoulos Dhembshuria 

Sapo kisha mbaruar Liturgjinë Hyjnore. Kisha marrë një kafe në dorë dhe po shëtisja rrugëve të lagura e të vetmuara. Këpucët e kalimtarëve kishin lënë gjurmë të ndotura mbi gurë dhe shiu nuk kishte pranuar t’i lante. Befas, një vajzë hapi derën e kafenesë dhe flaku në rrugë një qen. Brenda ishte ndezur soba dhe […]

Marrëzia kolektive gjatë Krishtlindjes – Atë Vasilios Thermos

Marrëzia kolektive gjatë Krishtlindjes – Atë Vasilios Thermos Marrëzia kolektive

Marrëzia kolektive përjetohet në çdo Krishtlindje në botën perëndimore. Shoqëritë e “qytetëruara” e përsërisin si ritual këtë marrëzi. Vitrinat dhe rrugët stolisen thuajse dy muaj para. Gjatë gjithë kësaj kohe shfaqen vazhdimisht reklama udhëtimesh festuese. Rrobat, lodrat dhe pajisjet e vjetra elektronike zëvendësohen me të reja. Mbarimi i festave na gjen me më tepër kile.  Ku […]

“Krishtlindja po afron…” Jerond Emilian Simonopetriti

“Krishtlindja po afron…” Jerond Emilian Simonopetriti Krishtlindja

Siç e dini, himnet parakremtuese të Krishtlindjes nisin që më njëzet dhjetor. Pra, Kisha e ka rregulluar gjithçka me urtësi, edhe ditën e fundit gjatë së cilës nata vazhdon t’i marrë minuta ditës.  Nga data njëzet e një e muajit e më pas, dita fillon të zgjatet. Netët dhe errësira shpirtërore largohen; drita shtohet dhe ditët […]

The icon of the Nativity of Christ

The icon of the Nativity of Christ icon

The descriptive part of the icon corresponds to the hymn of the feast. «The Virgin today brings forth the Transubstantial, and the earth offers a cave to the Unapproachable. Angels give glory to Jesus with shepherds. And the wise men journey with the Star. Because for our sake is born, as a little Child, God […]

Λόγια άγνωστου Αγιορείτη ασκητή

Λόγια άγνωστου Αγιορείτη ασκητή Λόγια

Ο Θεός, παιδί μου, δεν κρύβεται πίσω από τους θάμνους. Ούτε χρειάζεται να σκαρφαλώσεις στα βουνά για να Τον συναντήσεις. Έρχεται Αυτός και σε βρίσκει κάθε φορά που συγχωρείς κάποιον που σ’ έβλαψε, κάθε φορά που βοηθάς κάποιον που βρίσκεται σ’ ανάγκη. Έλκεται η Θεία Χάρις, παιδί μου, δεν εκβιάζεται… Λόγια άγνωστου Αγιορείτη ασκητή

The Same Feeling of Time Filled with Eternity and Joy

The Same Feeling of Time Filled with Eternity and Joy The Same Feeling

The Same Feeling of Time Filled with Eternity and Joy Yesterday, on the train coming back from Wilmington, Delaware, I thought: “Here I am, fifty-two years old, a priest and a theologian for more than a quarter of a century—what does it all mean? How can I put together, how can I explain to myself […]

Life of Christians in the early Church – Fr. Alexander Schmemann

Life of Christians in the early Church – Fr. Alexander Schmemann Life of Christians

What was the positive ideal of the Life of Christians in the early Church community? For the early Church, unity in love was the ultimate value; it was the supreme purpose of life that Christ Himself had revealed to men. The Church was the restoration of the unity that had been broken and torn asunder […]