Month: November 2022

The Divine Liturgy is Truly a Gift of the Holy Spirit to Humanity

The Divine Liturgy is Truly a Gift of the Holy Spirit to Humanity The Divine Liturgy

The Divine Liturgy is truly a gift of the Holy Spirit to humanity. It is an initiation into the mysteries of the Spirit, a mode of the revelation of God and of all things heavenly. There is nothing in the Liturgy that is not revelatory of the Godhead and of the energies of the Holy […]

Fjala u mishërua dhe banoi mes nesh – Metrop. Anthony Bloom

Fjala u mishërua dhe banoi mes nesh – Metrop. Anthony Bloom Fjala u mishërua

Fjala u mishërua dhe banoi mes nesh… Nga tekstet e Shkrimit të Shenjtë mësojmë se në çastin që njeriu humbi marrëdhënien me Perëndinë, në çastin që thuajse reshti së bashkëbiseduari me të, bota u vjetrua, u lig me kalimin e shekujve. Apostull Pavli thotë se e tërë krijesa pret me mall çlirimin e bijve të […]

The Holy and incorrupt relics of St. Gregory the Decapolit

The Holy and incorrupt relics of St. Gregory the Decapolit The Holy

The Holy and incorrupt entire relics of St. Gregory the Decapolit are in Romania in the monastery of Bistrita where he fulfilled many miracles until today. After the transfer to heaven of St. Gregory the Decapolit and the fall of Byzantium into the hands of the Turks, his honored relics ended up in the hands […]

Advancing toward Perfection II – Desert Church Fathers

Advancing toward Perfection II – Desert Church Fathers Desert Church Fathers

12. They used to say of Abba Theodore of Pherme that he exceeded many in these three points: poverty, asceticism, and fleeing from folk. 13. Abba John Colobos said, “Personally, I would like a person to participate in all the virtues. So when you arise at dawn each day, make a fresh start in every […]

Advancing toward Perfection I – Desert Fathers of the Church

Advancing toward Perfection I – Desert Fathers of the Church Advancing toward Perfection

An Exhortation of Holy Fathers on Advancing toward Perfection 1. Somebody asked Antony, “By observing which [pre- cept] shall I be well pleasing to God?” The elder answered, “Observe what I am telling you: Always have God before your eyes wherever you go. Whatever you are doing, have the testimony from Holy Scripture to hand. […]

Gëzohuni gjithnjë në Zotin – Atë Aleksandër Shmeman

Gëzohuni gjithnjë në Zotin – Atë Aleksandër Shmeman Gëzohuni

“Gëzohuni gjithnjë në Zotin; përsëri ju them: gëzohuni!”. Copëza të zgjedhura nga ditari i atë Aleksandër Shmemanit  Kam një bindje gjithnjë e më të madhe se krishterimi nuk mund të shprehet përmes “ideve”. *** Mbrëmë, vonë në darkë, pata ca ndjenja shqetësuese, si ato që më pushtojnë shpesh: ajo që më mahnit në Ortodoksi, që […]

Kungimi Hyjnor: mrekulli e vazhdueshme – Atë Barnaba Giagkou

Kungimi Hyjnor: mrekulli e vazhdueshme – Atë Barnaba Giagkou Kungimi Hyjnor

–  Ku ta gjej Perëndinë? – pyeste hoshte dikush. – Si të më shfaqet Perëndia? Si ta fitoj jetën e përjetshme? Çfarë të bëj? –  Ç’ke, o njeri i mjerë, që çuditesh? Sapo u kungove. Brenda teje more tërë Perëndinë. Çfarë është Kungimi Hyjnor? Mirëpo neve, që jemi njerëz “të zgjuar”, na mungon bindja dhe besimi i […]

Kreshma dhe Gëzimi – Atë Haralampos Papadopulos

Kreshma dhe Gëzimi – Atë Haralampos Papadopulos Kreshma

Me gjasë, e keni vënë re, madje mund t’ju ketë ndodhur edhe juve, që, teksa kreshmojmë, shfaqim shenja nervozizmi dhe gjaknxehtësie. Për këtë, shumë ia hedhin fajin djallit. Jam i mendimit që kjo është një zgjidhje e lehtë dhe në interesin tonë, sepse na shmang nga përgjegjësia. Mirëpo, gjithçka që bën në jetë duhet të […]

Hipokrizia – Atë Haralampos Papadopoulos

Hipokrizia – Atë Haralampos Papadopoulos Hipokrizia

Na kanë ushqyer me ankthin e të “mos gabuarit” që në vegjëli. A thua se nuk do të gabonim kurrë gjatë jetës. Na detyruan të hiqeshim si të përsosur. Mirëpo, me kalimin e kohës, realen e ngatërruam me imagjinaren. Në ato çaste nisëm të mëkatonim “shpresëtarisht” dhe të tallnim të tjerët “ndershmërisht”. Hipokrizia u bë […]

Shën Nektari i Pentapojës: njeri i dashur dhe i dhembshur

Shën Nektari i Pentapojës: njeri i dashur dhe i dhembshur Shën Nektari i Pentapojës

Shën Nektari i Pentapojës ishte njeri i vuajtur dhe i përndjekur. Pa më thoni, cili është ai njeri që, pasi të ketë lexuar jetëshkrimin e shën Nektarit, nuk do ta dojë dhe nuk do ta respektojë këtë shenjt? Atë nuk e bënë vetëm mrekullitë kaq të dashur për besimtarët e Perëndisë, por edhe përballimi i padrejtësive […]