Category: Teologjia Liturgjike

Falja – E Diela e të Lidhurit të Djathit

Falja – E Diela e të Lidhurit të Djathit Falja

Falja (E Diela e të Lidhurit të Djathit) – Atë Aleksandër Shmeman Tanimë kemi mbërritur në ditët e fundit para fillimit të Kreshmës. Dy nga ditët e javës së të Lidhurit të Mishit, e cila i paraprin të “Dielës së Faljes”, domethënë e mërkura dhe e premtja, janë veçuar si ditë të plota “kreshme”. Në […]

Kthimi nga mërgimi – E Diela e Djalit Plëngprishës

Kthimi nga mërgimi – E Diela e Djalit Plëngprishës Djalit Plëngprishës

Të dielën e tretë të parapërgatitjes për Kreshmën e madhe dëgjojmë shëmbëlltyrën e Djalit Plëngprishës (Lk. 15:11-32). Kjo shëmbëlltyrë, së bashku me himnet e kësaj dite, na e paraqesin pendimin si kthimin e dikujt nga mërgimi. Na thuhet se djali plëngprishës kishte shkuar në një vend të largët dhe atje kishte shpenzuar gjithçka kishte pasur. Në […]

Triodi i Shenjtë: Rrugëtim drejt Pashkës

Triodi i Shenjtë: Rrugëtim drejt Pashkës Triodi

Qëllimi i Kishës sonë të shenjtë është të ftojë çdo njeri drejt shpëtimit, duke i siguruar atij të gjitha mjetet e domosdoshme për të bërë të mundur këtë shpëtim. Ajo, si një nënë e dhembshur, u dhuron mundësi të pafundme bijve të saj, që t’i tërheqë ata drejt vetes dhe t’i shpëtojë. Një mundësi e […]

Përulësia – Atë Aleksandër Shmeman

Përulësia – Atë Aleksandër Shmeman Përulësia

Përulësia: E Diela e Tagrambledhësit dhe e Fariseut – Atë Aleksandër Shmeman E Diela pasardhëse është quajtur: “E Diela e Tagrambledhësit dhe e Fariseut”. Në vigjilje të kësaj të kremteje, në Mbrëmësoren e së shtunës, shfaqet për herë të parë libri liturgjik i periudhës së kreshmës, domethënë libri i Triodit. Kësisoj, himnet e këtij libri […]

“Krishtlindja po afron…” Jerond Emilian Simonopetriti

“Krishtlindja po afron…” Jerond Emilian Simonopetriti Krishtlindja

Siç e dini, himnet parakremtuese të Krishtlindjes nisin që më njëzet dhjetor. Pra, Kisha e ka rregulluar gjithçka me urtësi, edhe ditën e fundit gjatë së cilës nata vazhdon t’i marrë minuta ditës.  Nga data njëzet e një e muajit e më pas, dita fillon të zgjatet. Netët dhe errësira shpirtërore largohen; drita shtohet dhe ditët […]

Kungimi Hyjnor: mrekulli e vazhdueshme – Atë Barnaba Giagkou

Kungimi Hyjnor: mrekulli e vazhdueshme – Atë Barnaba Giagkou Kungimi Hyjnor

–  Ku ta gjej Perëndinë? – pyeste hoshte dikush. – Si të më shfaqet Perëndia? Si ta fitoj jetën e përjetshme? Çfarë të bëj? –  Ç’ke, o njeri i mjerë, që çuditesh? Sapo u kungove. Brenda teje more tërë Perëndinë. Çfarë është Kungimi Hyjnor? Mirëpo neve, që jemi njerëz “të zgjuar”, na mungon bindja dhe besimi i […]

Ngjallja e Krishtit i jep kuptim kohës në botën e rënë

Ngjallja e Krishtit i jep kuptim kohës në botën e rënë Ngjallja e Krishtit

Çfarë është koha? Çfarë është ajo që duhet të “shenjtërohet” dhe në ç’mënyrë do të “shenjtërohet”? Koha përfshin gjithë jetën tonë. Ne jetojmë në kohë. Çdo ditë, kur zgjohemi në mëngjes, do të jetë e hënë, e martë, e mërkurë apo çdo ditë tjetër e javës. Do të jetë pranverë, verë, vjeshtë apo dimër. Nuk mund […]

Të gjithë u pagëzuam me të njëjtin Shpirt të Shenjtë

Të gjithë u pagëzuam me të njëjtin Shpirt të Shenjtë Shpirt të Shenjtë

Ai që i bashkon të gjitha në Trupin e Krishtit është Ngushëllimtari: “Të gjithë ne u pagëzuam me të njëjtin Shpirt të Shenjtë” – shkruan Ap. Pavli. (I Kor. 12:13). Me anë të Pagëzimit të shenjtë, “skllevërit e mëkatit, ata që nuk kishin guxim të flisnin, që gjendeshin nën pushtetin shtypës të djallit, që si të […]