Category: Shkrime Teologjike

Të falësh nuk do të thotë të harrosh…

Të falësh nuk do të thotë të harrosh… Të falësh

Të falësh nuk do të thotë të harrosh…  Atë Haralampos Papadopoulos Sot është dita e faljes. Tanimë kemi hyrë në periudhën e Kreshmës. Kësisoj, do të kishte qenë mirë të sqaronim një herë e mirë disa gjëra. Pa dyshim, vetë Krishti na kërkon të falim. Falja është mënyrë jetese, madje mënyrë jetese eskatologjike. Çfarë do […]

Herodi nuk e duron dot dritën – Atë Haralampos Papadopoulos

Herodi nuk e duron dot dritën – Atë Haralampos Papadopoulos Herodi

Herodi nuk e duron dot dritën. Nëse Herodi do të shihej vetëm si person historik, atëherë figura e tij nuk do të kishte asgjë për të na thënë veç faktit se dikur paska ekzistuar një njeri i lig. Por, nëse Herodi do ta shihej si një pikë kyç për të kuptuar më në thellësi veten […]

Të gjitha u bënë një – Shën Joan Gojarti

Të gjitha u bënë një – Shën Joan Gojarti Të gjitha

Çfarë të të blatojmë, o Krisht, që u duke mbi dhé si njeri për ne. Se çdo krijesë përhirime të blaton: Engjëjt, himnin; qiejt, yllin; Dijetarët, dhuratat; barinjtë, çudinë; dheu, shpellën; shkretëtira, grazhdin, ndërsa ne, Nënën Virgjëreshë. O Perëndi i parajetshëm, mëshirona. Vargëzim i vetëmelodishëm i Mbrëmësores së Krishtlindjes (Ting. II). Ejani, pra, të kremtojmë! Ejani të dëfrejmë. […]

Qielli i përgjigjet barbarizmit me pafajësi…

Qielli i përgjigjet barbarizmit me pafajësi… Qielli

Qielli i përgjigjet barbarizmit me pafajësi… – Atë Haralambos Papadopoulos Në kundërshti me të gjithë ata që deshën një Perëndi të fuqishëm, nënshtrues, të frikshëm dhe kërcënues, ai vjen në historinë e njerëzimit si një foshnjë e pambrojtur, e cenueshme dhe e pafuqishme. Kështu, pra, shfaqet ai që nuk dëshiron të frikësojë, të nënshtrojë dhe […]

Sot ka “lidhur Dhembshuria” – Atë Haralampos Papadopoulos

Sot ka “lidhur Dhembshuria” – Atë Haralampos Papadopoulos Dhembshuria 

Sapo kisha mbaruar Liturgjinë Hyjnore. Kisha marrë një kafe në dorë dhe po shëtisja rrugëve të lagura e të vetmuara. Këpucët e kalimtarëve kishin lënë gjurmë të ndotura mbi gurë dhe shiu nuk kishte pranuar t’i lante. Befas, një vajzë hapi derën e kafenesë dhe flaku në rrugë një qen. Brenda ishte ndezur soba dhe […]

Marrëzia kolektive gjatë Krishtlindjes – Atë Vasilios Thermos

Marrëzia kolektive gjatë Krishtlindjes – Atë Vasilios Thermos Marrëzia kolektive

Marrëzia kolektive përjetohet në çdo Krishtlindje në botën perëndimore. Shoqëritë e “qytetëruara” e përsërisin si ritual këtë marrëzi. Vitrinat dhe rrugët stolisen thuajse dy muaj para. Gjatë gjithë kësaj kohe shfaqen vazhdimisht reklama udhëtimesh festuese. Rrobat, lodrat dhe pajisjet e vjetra elektronike zëvendësohen me të reja. Mbarimi i festave na gjen me më tepër kile.  Ku […]

Fjala u mishërua dhe banoi mes nesh – Metrop. Anthony Bloom

Fjala u mishërua dhe banoi mes nesh – Metrop. Anthony Bloom Fjala u mishërua

Fjala u mishërua dhe banoi mes nesh… Nga tekstet e Shkrimit të Shenjtë mësojmë se në çastin që njeriu humbi marrëdhënien me Perëndinë, në çastin që thuajse reshti së bashkëbiseduari me të, bota u vjetrua, u lig me kalimin e shekujve. Apostull Pavli thotë se e tërë krijesa pret me mall çlirimin e bijve të […]

Gëzohuni gjithnjë në Zotin – Atë Aleksandër Shmeman

Gëzohuni gjithnjë në Zotin – Atë Aleksandër Shmeman Gëzohuni

“Gëzohuni gjithnjë në Zotin; përsëri ju them: gëzohuni!”. Copëza të zgjedhura nga ditari i atë Aleksandër Shmemanit  Kam një bindje gjithnjë e më të madhe se krishterimi nuk mund të shprehet përmes “ideve”. *** Mbrëmë, vonë në darkë, pata ca ndjenja shqetësuese, si ato që më pushtojnë shpesh: ajo që më mahnit në Ortodoksi, që […]

Kreshma dhe Gëzimi – Atë Haralampos Papadopulos

Kreshma dhe Gëzimi – Atë Haralampos Papadopulos Kreshma

Me gjasë, e keni vënë re, madje mund t’ju ketë ndodhur edhe juve, që, teksa kreshmojmë, shfaqim shenja nervozizmi dhe gjaknxehtësie. Për këtë, shumë ia hedhin fajin djallit. Jam i mendimit që kjo është një zgjidhje e lehtë dhe në interesin tonë, sepse na shmang nga përgjegjësia. Mirëpo, gjithçka që bën në jetë duhet të […]

Hipokrizia – Atë Haralampos Papadopoulos

Hipokrizia – Atë Haralampos Papadopoulos Hipokrizia

Na kanë ushqyer me ankthin e të “mos gabuarit” që në vegjëli. A thua se nuk do të gabonim kurrë gjatë jetës. Na detyruan të hiqeshim si të përsosur. Mirëpo, me kalimin e kohës, realen e ngatërruam me imagjinaren. Në ato çaste nisëm të mëkatonim “shpresëtarisht” dhe të tallnim të tjerët “ndershmërisht”. Hipokrizia u bë […]