Category: Teologjia Ortodokse

Falja – E Diela e të Lidhurit të Djathit

Falja – E Diela e të Lidhurit të Djathit Falja

Falja (E Diela e të Lidhurit të Djathit) – Atë Aleksandër Shmeman Tanimë kemi mbërritur në ditët e fundit para fillimit të Kreshmës. Dy nga ditët e javës së të Lidhurit të Mishit, e cila i paraprin të “Dielës së Faljes”, domethënë e mërkura dhe e premtja, janë veçuar si ditë të plota “kreshme”. Në […]

Të falësh nuk do të thotë të harrosh…

Të falësh nuk do të thotë të harrosh… Të falësh

Të falësh nuk do të thotë të harrosh…  Atë Haralampos Papadopoulos Sot është dita e faljes. Tanimë kemi hyrë në periudhën e Kreshmës. Kësisoj, do të kishte qenë mirë të sqaronim një herë e mirë disa gjëra. Pa dyshim, vetë Krishti na kërkon të falim. Falja është mënyrë jetese, madje mënyrë jetese eskatologjike. Çfarë do […]

Kthimi nga mërgimi – E Diela e Djalit Plëngprishës

Kthimi nga mërgimi – E Diela e Djalit Plëngprishës Djalit Plëngprishës

Të dielën e tretë të parapërgatitjes për Kreshmën e madhe dëgjojmë shëmbëlltyrën e Djalit Plëngprishës (Lk. 15:11-32). Kjo shëmbëlltyrë, së bashku me himnet e kësaj dite, na e paraqesin pendimin si kthimin e dikujt nga mërgimi. Na thuhet se djali plëngprishës kishte shkuar në një vend të largët dhe atje kishte shpenzuar gjithçka kishte pasur. Në […]

Triodi i Shenjtë: Rrugëtim drejt Pashkës

Triodi i Shenjtë: Rrugëtim drejt Pashkës Triodi

Qëllimi i Kishës sonë të shenjtë është të ftojë çdo njeri drejt shpëtimit, duke i siguruar atij të gjitha mjetet e domosdoshme për të bërë të mundur këtë shpëtim. Ajo, si një nënë e dhembshur, u dhuron mundësi të pafundme bijve të saj, që t’i tërheqë ata drejt vetes dhe t’i shpëtojë. Një mundësi e […]

Përulësia – Atë Aleksandër Shmeman

Përulësia – Atë Aleksandër Shmeman Përulësia

Përulësia: E Diela e Tagrambledhësit dhe e Fariseut – Atë Aleksandër Shmeman E Diela pasardhëse është quajtur: “E Diela e Tagrambledhësit dhe e Fariseut”. Në vigjilje të kësaj të kremteje, në Mbrëmësoren e së shtunës, shfaqet për herë të parë libri liturgjik i periudhës së kreshmës, domethënë libri i Triodit. Kësisoj, himnet e këtij libri […]

Herodi nuk e duron dot dritën – Atë Haralampos Papadopoulos

Herodi nuk e duron dot dritën – Atë Haralampos Papadopoulos Herodi

Herodi nuk e duron dot dritën. Nëse Herodi do të shihej vetëm si person historik, atëherë figura e tij nuk do të kishte asgjë për të na thënë veç faktit se dikur paska ekzistuar një njeri i lig. Por, nëse Herodi do ta shihej si një pikë kyç për të kuptuar më në thellësi veten […]

Të gjitha u bënë një – Shën Joan Gojarti

Të gjitha u bënë një – Shën Joan Gojarti Të gjitha

Çfarë të të blatojmë, o Krisht, që u duke mbi dhé si njeri për ne. Se çdo krijesë përhirime të blaton: Engjëjt, himnin; qiejt, yllin; Dijetarët, dhuratat; barinjtë, çudinë; dheu, shpellën; shkretëtira, grazhdin, ndërsa ne, Nënën Virgjëreshë. O Perëndi i parajetshëm, mëshirona. Vargëzim i vetëmelodishëm i Mbrëmësores së Krishtlindjes (Ting. II). Ejani, pra, të kremtojmë! Ejani të dëfrejmë. […]

Qielli i përgjigjet barbarizmit me pafajësi…

Qielli i përgjigjet barbarizmit me pafajësi… Qielli

Qielli i përgjigjet barbarizmit me pafajësi… – Atë Haralambos Papadopoulos Në kundërshti me të gjithë ata që deshën një Perëndi të fuqishëm, nënshtrues, të frikshëm dhe kërcënues, ai vjen në historinë e njerëzimit si një foshnjë e pambrojtur, e cenueshme dhe e pafuqishme. Kështu, pra, shfaqet ai që nuk dëshiron të frikësojë, të nënshtrojë dhe […]

Sot ka “lidhur Dhembshuria” – Atë Haralampos Papadopoulos

Sot ka “lidhur Dhembshuria” – Atë Haralampos Papadopoulos Dhembshuria 

Sapo kisha mbaruar Liturgjinë Hyjnore. Kisha marrë një kafe në dorë dhe po shëtisja rrugëve të lagura e të vetmuara. Këpucët e kalimtarëve kishin lënë gjurmë të ndotura mbi gurë dhe shiu nuk kishte pranuar t’i lante. Befas, një vajzë hapi derën e kafenesë dhe flaku në rrugë një qen. Brenda ishte ndezur soba dhe […]

Marrëzia kolektive gjatë Krishtlindjes – Atë Vasilios Thermos

Marrëzia kolektive gjatë Krishtlindjes – Atë Vasilios Thermos Marrëzia kolektive

Marrëzia kolektive përjetohet në çdo Krishtlindje në botën perëndimore. Shoqëritë e “qytetëruara” e përsërisin si ritual këtë marrëzi. Vitrinat dhe rrugët stolisen thuajse dy muaj para. Gjatë gjithë kësaj kohe shfaqen vazhdimisht reklama udhëtimesh festuese. Rrobat, lodrat dhe pajisjet e vjetra elektronike zëvendësohen me të reja. Mbarimi i festave na gjen me më tepër kile.  Ku […]